fredag 2. november 2012

PEENG PÅ BOK OG LITT TIL

Det er vel et par år siden jeg første gang leste om Rawabi, denne superbyen som var planlagt bygget mellom Ramallah og Bir Zeit.
Nå er prosjektet godt i gang.
Bashar al- Masri , heter mannen bak prosjektet. Han ble født i Nablus, bodde en tid i Egypt, utdannet som ingeniør i USA, og dro så til Quatar. Der startet han opp en kjemisk bedrift og tjente MANGE penger på å produsere/selge våpen til USA i den første krigen i Irak. Nå er han multimilliardær.
På 90-tallet flyttet han til Ramallah.
Rawabi er planlagt å bli den første supermoderne palestinske by med plass til 10 000 boenheter, og er kostnadsregnet til 850 mill dollar.
Alt dette høres jo ut som en solskinnshistorie, og kanskje er det det også.
Nå har det seg slik, at planene for byen ligner veeeldig mye på et jødisk settlement,- men, men.
Masris rådgiver er en venn av Simon Peres (?) eller var det en av de andre gutta. OK.Det er mange dyktige folk i Israel. 
Det som er litt spes, er at alle store underleverandører er firmaer som er eiet av den selvsamme Masri.Ikke mye anbud her. Imidlertid er boenhetene beregnet å bli noenlunde rimelige, og noen er også øremerket og subsidiert for folk med store behov og få penger.
Så hvorfor ikke la Bashargutten tjene noen millioner ekstra og gjøre alle glade?
Onde tunger ( blant annet  Boycott diversment santions against Israel), liker slett ikke planene og mener at kontakten og nærheten til Israel er betenkelig, særlig fordi Masri selv har gått sterkt ut og proklamert Rawabi som tidenes nasjonale palestinske prosjekt.
Ikke vet jeg, og samma kan det væra, men det er her som ellers i verden: Penga rår.

Noe som er langt enklere å forholde seg til, er at jeg i går endelig traff Lars Petter som er leder for vennskapbysamarbeidet Betlehem - Sarpsborg! Han har vært her 36 ganger gjennom de siste 15 årene! Nå kom han sammen med en liten gruppe fra Skjeberg Folkehøgskole. De har fått til så mye kreativt samarbeid, folk besøker hverandre,- både ordførere og dødlige, de skaffer penger og har prosjekter og julemesser her nede og.... SÅ mye bra! Hamar har en masse å lære,- jeg må virkelig prøve å sette folka i kontakt med hverandre. Lars Petter kjente forøvrig flere fra Hamar, bl. annet Busterud og Frøysang. I desember kommer det 40 stk, fra Sarpsborg til Betlehem.
Jeg traff han hos Mike og John( hvor ellers?) og vi var alle invitert hjem til Mikes familie på middag. En kjempetrivelig kveld!
Nytt ellers:
 -Iyad Burnad, som skulle (skal) på 2 mnd. turne i Usa, ble stoppet av jordanske myndigheter på grensa. Nå foregår det et intens dimplomati.
-I dag er det olivenfestival i Betlehem, og vi blir beæret med besøk av selveste statsministeren.
-På mandag skal jeg treffe Hussam Burhan, og på tirsdag blir det middag hos Tanya og Jesus.
-Baha og jeg ar planer om å reise til Jordandalen og besøke planteskoler for å se på olivenplanter.
-Soldater og mye uro i Deheishe. Folk blir "tatt ut".
- Jeg har kjøpt billett hjem til den 24. november.

3 kommentarer:

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  2. Ein delegasjon på 26 frå Lærdal er på vitjing til venskapsbyen Jeriko. http://jericholaerdal.org/

    SvarSlett
  3. Så bra!! Hamar håper på besøk av noen få fra Kan Younis i vinter, men alt er så himla tungvint i Gaza. Lykke til med jobben dere gjør, den er så viktig!!

    SvarSlett