søndag 2. oktober 2011

Mar Saba- Bilìn- Taybeh

Vi er vel tilbake etter en lang og innholdsrik tur. Jeg vil prøve å skrive bloggen denne uka slik som gruppedeltakerne opplever det, det blir litt haltende, men, men.
Vi starta dagen med å besøke Mar Saba,- et urgammelt kloster som ligger inne i fjellene ikke langt herfra. Det knytter seg mange historier og myter rundt dette klosteret som er fra 500-tallet, tror jeg. Selve klosteret er nå bebodd av omtrent 25 munker tilhørende den østeuropeiske kirke.Tidligere var det et stort samfunn her.En myte forteller at dersom det kom kvinner inn i klosteret, da ville det bli et jordskjelv så stort at verden ville revne og forgå... Det finnes imidlertid fortsatt et tårn like ved klosteret hvor kvinnene kunne stå og beskue helligdommen på avstand. Gruppas ene mannlige medlem syntes dette var en grei ordning!
Vi dro så til Bil`in, en liten landsby nordvest for Ramallah. Det ble en meget sterk opplevelse for alle. Bili`n er kjent for sin mangeårige ikkevoldelige motstand mot gjerdene og muren som hadde tatt fra beboerne mesteparten av jorda og olivenlundene deres.Hver fredag- år ut og år inn,- har de demonstrert med flagg, marsj, opprop, sang. Hver fredag har de blitt møtt med tåregass og gummikuler fra israelske soldater. 2 palestinere har blitt drept, mange, mange har blitt såret, enda flere arrestert og fengslet-
Landsbyen Bilìn anla sak mot den israelske stat. Saken gikk helt til høyesterett. De vant!! Retten avgjorde at gjerdene i Bilìn skulle flyttes 500 meter lenger vest. Ingenting skjedde. Demonstrasjonene fortsatte. I juni 2011 kom israelske bulldosere og flyttet grensene! Seks års protest hadde nyttet - Stor seier for palestinerne.
Vi møtte lederen av protestkomiteen,-Iyad Burnat og hans familie. Et sterk møte. Vi ble fortalt historien og vist videoer, vi ble tatt med ut i markene og så den gamle og den nye grensen,- vi ble servert lunsj og te. Vi traff kona Suir og de tre flotte ungene...
Jeg har vært i Bil`in før, før grensen ble flyttet. For de andre var det første besøk. Mange gråt. Alle følte en sterk beundring for den viljen og utholdenheten og håpet som disse menneskene i Bil`in viser. Iyad har av spanske aviser blitt kalt Palestinas Gandhi. Han skal også motta en ikke-volds-pris i Spania, men får ikke visum. Han har mottatt andre priser også. Yiad har vært i Norge,- I Hamar!!, og har venner der. Han viste oss bilder fra Strandgateparken og Domkirkeodden i snø. Verden er ikke stor.
Fra Bilìn dro vi til Taybeh på årets begivenhet,- ølfestival! Kjempestemning, masse folk, trafikkaos, boder, underholdning, dans. Hamargjengen hadde ikke lyst på å dra derifra.
Alt har sin ende, så etterhvert kom vi oss på hjemveg, og Hazem tok oss trygt tilbake til Beit Sahour.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar