fredag 7. oktober 2011

Olivenplukking

Så opprant dagen alle hadde sett fram til: Olivenplukking!!
Dagen starta klokka 8, og vi var utstyrt med vannflasker og solkrem og pågangsmot. Vi skulle plukke i olivenlunden til ekteparet Tanya og Jesus(!), et svært trivelig par som hadde fått 60% av trærne sine beslaglagt. Israelerne trengte å bygge en overvåkningsvei nedenfor bosettingen Har Homa like i nærheten her. Så da så- Bort med oliventrærne, frem med bulldozerne. Tanya, som var gravid i 6.mnd. da dette skjedde, -hadde stilt seg foran dozerne, men selvfølgelig til ingen nytte. Mannen hennes hadde blitt slått over nakken med en geværkolbe slik at han ble alvorlig skadet og gjennomgikk 3 års rekonvalesenstid.
-Vi plukket helt inntil de ytterste gjerdet. Det er først et piggtrådgjerde, så et elektrisk gjerde, så vegen som altså brukes av israelsk politi og militære( men ikke av noen sivilister) så er det et nytt elektrisk gjerde på andre sida, og så et nytt piggtrådgjerde. mao: 4 gjerder. Safety first (?)
Vi plukket oliven, og også noen andre kom til- 3 amerikanske jenter som jobbet med teater oppe i Beit Jala, 2 svenske damer, noen karer jeg ikke vet hvor kom ifra...
Det gikk med liv og lyst, avbrutt av kaffe/ te pauser. Klokka ett fikk vi servert lunsj ute i åkeren- MAKLOBE. Det er godt, det!Vi ga oss i to-tida, hjem til påkrevet dusj,- og etterpå ned på YMCA/ JAI- kontoret hvor Baha ga oss en times foredrag om "Keep Hope Alive"- kampanjen.YMCA tilsvarer det norske KFUM/KFUK, og er en organisasjon med forgreninger over hele verden. Baha er leder for kampanjen, og han ga oss mye nyttig informasjon . Han fortalte blant annet at de israelske myndighetene har fjernet tilsammen 69000 oliventrær fra palestinsk jord..
Keep Hope Alive arbeider sammen med palestinske bønder ,- både med å høste oliven, og med å plante nye trær. Svært mange bønder har sine eiendommer belagt med masse restriksjoner fra israelerne, noe som forvansker og/ eller umuliggjør at de kan drive med oliven uten hjelp utenfra,
Jeg har jo vært med på dette noen ganger, og det var utrolig fint å ha med seg Hamargjengen i dag!! Vi er de første som plukker nå, sesongen begynner egentlig om en ukes tid. Da kommer det 120 deltagere fra hele verden hit for å plukke! Yes!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar