tirsdag 16. oktober 2012

IDF - BESØK

I går fikk vi- olivenplukkerne - besøk av 2 soldater fra IDF ( altså israel defense forces)
Sjefen hadde kapteins grad, og var druser. Her trenges det litt forklaring: Druserne er en folkegruppe som bor rundt om i Midtøsten. De har sin egen religion som går ut fra islam. I Israel bodde det ca. 50000 oppe i Gallilea i 1948. Mange valgte å bli, og de aksepterte jødenes lover og regler, og gikk også inn i hæren. Samtidig har de visstnok ganske stor frihet til å følge egne regler. Druserne oppsto som gruppe ca. år 1000.
Igår kom de "på besøk", og kapteinen hadde mye usnakka med både bonden og Baha. Han var liksom "good gay", og sa at vi måtte jo samarbeide! Dersom de hadde visst at vi kom, så kunne de jo beskytte oss mot bosetterne i den svært så aggressive bosettingen i nærheten, osv.Det var ikke måte på hvor smilende han var, og Baha strammet kjevene mer og mer,og sa hva han mente om hvem som hadde noe der å gjøre. Alt dette tok sin tid, men det endte opp i ingenting. Baha var bekymret for at vi kunne vente oss angrep fra bosetterne etterpå, men ingenting skjedde.

Oppe i Nord Dakota har norsættede fortsatt en uttrykk som passer inn her: Bulldrit. Eller pissprat. Eller noe annet.

Det var glovarmt i åkern i går, over 30 grader i skyggen og med støv i tillegg var det ikke noen yndlingssituasjon for en med kols. Men- olivene kom ned og alle var glade. Jeg forsøkte å kommunisere med bonden. Hvor mange barnebarn har du?? Han himla med øya og begynte å telle:
Han har 7 sønner og 3 døtre. En sønn er ugift. Han ramset opp, og vi andre telte på fingrene. Resultatet var 54 barnebarn. Ja, ja.
Han er en ganske kortvokst og værbitt kar på 72 år som lever og ånder for gården sin. Jeg har truffet han tidligere, så jeg ble møtt med et stort og gjenkjennende smil. Lunsjen besto av kylling og ris. Da blir det vel ris og kylling i morgen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar