fredag 1. oktober 2010

Byblos

Ingebjørg og jeg har vært i Byblos.Det er en eldgammel by nord i landet, med en ca.7000 år gammel historie. Da korsfarerne inntok byen, hadde den vært en viktig handelsby i tusener av år.


Ulike herskere har kommet og gått, kulturer har blomstret , kulturer har falt.Gamlebyen er en eneste lang historievandring med innslag fra fønikere, romerske søyler, korsfarerborger, kirker, moskeer...
Vi vandret på eldgamle brolegninger hvor bygningene på hver side var nesten intakte, men hvor krydderbodene sloss om plassen med internettcafeer.
Nede på havna fant vi oss en skyggefull resturant hvor atmosfæren var behagelig og maten utmerket, og hvor Middelhavet lå som blå evighet utenfor.
Så tok vi lokalbussen tilbake til Beirut, og stoppa på City Mall for å handle.
City Mall er en koloss av stormarked som virker underlig malplassert i Beirut, blant gamle og skakke hus, nye moderne bygninger som reises med oljepenger fra Gulfen, og sammenraste kvartaler gjennomboret med kulehull fra de mange kriger.
Nå er både Beirut og hele Libanon en underlig sammenblanding av alt, omtrent som et puslespill hvor bitene ikke passer helt sammen.
Befolkningen er en sammenblanding av shia- og sunnimuslimer, av ulike kristne grupperinger, drusere og andre. De ulike gruppene bor nesten helt adskilt,- i en ås er det bare katolikker, i et annet område bare shiamuslimer. Noen områder er Hispollaland.
Dessuten bor med mange palestinere i landet fordelt på sine 12 leirer, men de er ikke betraktet som fullverdige borgere, og har en meget begrenset handlefrihet på alle områder.
Ingebjørg bor i en liten og trivelig leilighet utenfor sentrum av Beirut på et sted som heter Fanar.
Hun har fått kjærest! En sjarmerende kristen libaneser med snille øyne som stiller opp og kjører oss fra a til b til c i sin (meget) velbrukte Honda.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar