torsdag 14. oktober 2010

HEBRON + MER

Klokka 12 reiste vi til Hebron, og uten stopp på checkpunktene var vi framme en time senere.
Hebron er en by sør for Betlehem hvor den etniske rensingen er mer påfallende enn noe annet sted. Hebron er en gammel og vakker palestinsk by.
Imidlertid er det ca. 400 ortodokse jøder som har funnet ut at de vil bo der. Fordi israelsk lov sier at en samling på mer enn 30 personer har krav på beskyttelse, er det i Hebron omtrent 2000 israelske soldater som da beskytter disse 400 personene.
Jødene bor i et område i byen i 2. og 3. etasje, og noen gater er også forbeholdt jødene.
På gateplan bor palestinerne, hvis da ikke hele gata er avsperret og stengt av de samme jødene. I gamlebyen er det gater som er fullstendig stengt, andre gater har netting over gata. Ned på nettingen kaster jødene skrot, flasker, etterlatenskaper,.plast osv. osv. Det er soldater og overvåkningskameraer som følger med i alt som skjer. Palestinerne får ikke bevege seg opp i etasjene.
Vi traff en palestiner som ba oss hjem til seg, dvs. til sin brors familie. der gikk vi opp på taket og kunne med selvsyn se på galskapen. Det er vanskelig,- for ikke å si umulig,- å begripe at noen få mennesker kan kontrollere en hel by uten lov. Vi sto på taket og så jødiske barn som kom ut fra en skole, - beskyttet av soldater. Da soldaten som sto med en telefon så oss, -tok telefonen og sa ett eller annet til gudene vet hvem, -ba palestineren oss om å gå ned fra taket. Dette er ikke stedet man hisser til bråk ( desverre).
Vi ble servert kaffe og hilste på familiens yngste- lille Mahmod(?) på 7 mnd. Et vidunderlig vakkert lite guttebarn. Hva slags framtid vil han få? Hvor lenge skal vanviddet vare? Når skal palestinerne få frihet i eget land?
I vinduskarmene var det meget reelle merker etter jødiske Molotovcoctailer.

Etter å ha gått gjennom souqen kom vi til checkpunktet utenfor Abrahams moskee. Desverre var den stengt akkurat da,- så vi gikk ned gata til den jødiske lille biten av byen. Gata er tillatt bruk for palestinere på den ene siden, den andre siden er forbeholdt jøder og kristne.
Vi var sultne og fant en jødisk cafe, men orka ikke å kjøpe noe der, det blir FOR meningsløst å støtte disse settlerne.
Vi gikk derimot inn i den jødiske delen av " moskeen", dvs. hvor en kan se Abrahams gravsted. Lenger kom vi ikke. Inn i selve moskeen hvor en Brooklynjøde for noen år tilbake skjøt og drepte 28 muslimer i bønn,- dit kom vi ikke i dag. ( Den selvsamme jøden blir behørig feiret og har fått sin egen statue i Hebron...)

Vel tilbake i Betlehem og resturant Square, havna vi mitt oppe i en festkveld på plassen. Masse folk, masse lyd, sang, dans, taler,mer sang og dans og lyd...
Midt oppe i dette kaoset dukkket Mari opp. Mari er GoCY- er, og bor i Beit Sahour.
Mari hadde med seg to norske gjester som var på en ukestur her nede.
Disse to var ekteparet Johanne Hugo og Sindre Bjerkestrand fra Hamar. Det er bare ikke mulig, - men slik var det. For de ikke- innvidde: Johannes mor ( Bente) var Marthas elskede barnehagestyrer, senere har Johanne vært Jannes elev, og Sindre har gått på musikklinja på Stange vg!( Sindres far er Steinar Bjerkestrand)
Så ble det mat og prat og så danset jeg dabke!!
Etterhvert rusla vi nedover bakken på jakt etter en drosje hjem. Ei drosje stoppa opp aldeles av seg sjøl, og sjåføren ropte "Elda!" Det var Hazem,- og han tok oss trygt og sikkert hjem.
En fantastisk dag. Jeg føler meg så utrolig velsignet og priviligert som kan oppleve dette.
Mitt elskede og varme og okkuperte og stolte Palestina.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar